Storage Virtualisatie

Wat is Storage Virtualisatie?

Een Storage Area Network (SAN) is een high-speed subnetwerk van shared storage devices (harddisks) voor het opslaan van data. Deze opslagcapaciteit wordt ingezet ten behoeve van alle servers in LAN of WAN. Als er meer opslagcapacitieit wordt bijgelaatst dan komt deze direct ten goede van alle servers in het netwerk. De server wordt ontlast en de vrijgekomen rekenkracht komt ten goede van applicaties en de gebruikers. Door ook computer images (servers of desktops) op een shared storage omgeving te plaatsten kunnen we high-available omgevingen creëren (VMotion of XENmotion).

Feature-Diagram-Storage-Virtualization

Storage virtualisatie maakt het mogelijk om verschillende typen en merken storage te combineren zonder dat de gebruiker dit merkt. De gebruiker of de server communiceert namelijk tegen de virtuele server(laag) aan. Alle onderliggende beschikbare storage wordt vanuit hier gecontroleerd en aangestuurd. Storagevirtualisatie maakt het mogelijk om een uitwijksysteem in te zetten van een ander merk dan het primaire systeem. Er kan worden gekozen om tussen de primaire en secondaire zijde asynchrone of synchrone replicatie toe te passen. Hierdoor kunnen heterogene storagenetwerken worden opgebouwd.

Storage is in een aantal verschillende groepen in te delen. De belangrijkste zijn de Storage Area Networks(SAN) en Networks Attached Storage(NAS). Maar ook een (virtuele) tape library of een fibre channel network maken deel uit van uw storage omgeving. Square One Solutions kan deze technologieën met elkaar combineren. Backup, restore, archivering en deduplicatie kunnen worden geïntegreerd in één storageproject.

Voordelen van storage virtualisatie

– storage devices zijn dynamisch uit te breiden
– efficiënt gebruik van beschikbare bronnen
– voorkomt desinvesteringen
– efficiënt beheer binnen één pool van opslagcapaciteit

Wilt u meer weten over Storage Virtualisatie?

Bel ons vandaag nog : 071 362 72 92 en maak een afspraak voor een gratis introductie van 30 minuten.