Beheer uw mobiele werknemers

Gebruik van mobiele apparatuur geeft voordelen, maar ..

De overgang naar het prominente gebruik van mobiele apparaten op en buiten de werkplek kan zowel een voordeel als een nadeel voor kleine tot middelgrote ondernemingen zijn. Aan de ene kant, indien werknemers hun eigen mobiele apparaten voor het werk gebruiken, snijden bedrijven drastisch op hun maandelijkse kosten voor apparaten en mobiele netwerk/provider. Maar aan de andere kant leveren persoonlijke mobiele apparaten ook een potentieel beveiligingsrisico voor uw bedrijf op.
Houdt u er rekening mee dat beveiligingsaanvallen zich niet beperken tot externe hackers – verschillende studies hebben aangetoond dat data schendingen vaker het gevolg zijn van interne bronnen. Uw eigen medewerkers kunnen, hetzij express of per ongeluk, de bron van de data schendingen voor uw organisatie zijn.

Hier volgen 3 belangrijke tips over mobiele beveiliging:

1. Maak een beleid voor het hele bedrijf en leid uw medewerkers op.

Het is belangrijk dat u medewerkers, die gebruik maken van mobiele apparaten voor werk, wijst op de bedreigingen en risico’s van mobiel computergebruik. Stimuleer uw medewerkers om hun apparaten up to date te houden met OS beveiligingupdates, anti-virus en anti-malware. Beter is het nog om het proces te automatiseren zodat u uw drukke medewerkers er niet aan hoeft te helpen herinneren om hun software bij te werken. Schrijf een officieel bedrijsbeleid waarin u uitlegd wat zij wel en niet zouden kunnen/mogen doen op hun mobiele apparaten. Werknemers zouden hun persoonlijke gegevens moeten opslaan in een afzonderlijk gebied van bedrijfsgegevens op hun eigen mobiele apparaten. Verlaat een werknemer/ster het bedrijf vergeet dan niet om de bedrijfsgegevens van de persoonlijke mobiele apparaten af te halen voordat hij/zij weg is.

2. Gebruik een mobiele Management oplossing

Gebruik een mobiel beheerssysteem dat meerdere platforms beheerst – Android, Balckberry, iOS en Windows én dat een management console gebuikt zodat je vanaf één punt alle mobiele apparaten kan beheren. Diverse MDM oplossingen bieden ook Toepassingsbeheer en Content management, die helpen enorm goed om uw bedrijfsdata te beschermen.

3. Gebruik een VPN

Een VPN, of een Virtueel Particulier Netwerk, is een groep van netwerken gegroepeerd via een openbaar netwerk. Dat wil zeggen het Internet. VPN’s geven uw medewerkers toestemming om toegang te krijgen tot netwerkbronnen wanneer zij niet fysiek op kantoor zijn. Belangrijker nog, het garandeert dat alle gegevens die uw werknemers verzenden en ontvangen wordt gecodeerd en beveiligd.

Is uw organisatie al voorzien van een oplossing voor het beheer van mobiele apparaten?

Posted in Blog, BYOD, Executive Mobility.